Welkom!

Na ruim vijf jaar verzamelen, kennis opdoen en connecties opbouwen, is ons mijnmuseum eindelijk tot stand gekomen! Na flink verbouwen, aanpassingen maken en uitzoeken, zijn we per 23 april 2022 officieel geopend. Op de website kunt u informatie vinden over openingstijden, diverse stukken uit de verzameling, bladeren door de digitale bibliotheek en foto's bekijken!

 


  

Over het museum

 

 

Openingstijden & arrangementen

 

In 2017 ben ik (Pascal Claessens) begonnen met werken bij Bickels! in de Makado te Beek, met als thema 'de steenkolenmijnen'. Het werken en omringd worden door mijnspullen, wekte zonder dat ik het doorhad steeds meer interesse op voor het mijnverleden. Lees meer...

Het museum is i.v.m. de winterperiode tot maart gesloten voor privébezoeken. Het plannen van evenementen en arrangementen is natuurlijk wel nog mogelijk! Voorbeelden van arrangementen zijn: kinderfeestjes, presentaties, spreekbeurtkisten, boeteren, ... Klik hier voor meer informatie! 

D'r Bickel Kwartetspel - Mauritseditie

 

Interviews 

Het is zo ver: het eerste kwartetspel van D'r Bickel is gelanceerd! Met 'Staatsmijn Maurits' als thema! Het spel kost €10,- en de volledige opbrengst gaat naar het museum. Klik hier om het spel te bemachtigen en wees er snel bij!

Momenteel zijn wij bezig met het afnemen van interviews bij iedereen die in en rondom de mijn heeft gewerkt! Zowel onder- als bovengronds en bij bedrijven die te maken hebben gehad met de mijnen. Deze interviews willen wij gaan publiceren op de site en uiteindelijk gaan bundelen in een boek! Staat u open voor het afnemen van een interview? Klik dan hier om contact met ons op te nemen. 

D'r Lampist - Lampenreparaties

 

 

Wordt vrijwilliger!

 

Collega-verzamelaar en mijnlampenliefhebber Andy Huveneers (D'r Lampist) maakt diverse soorten mijnlampen weer werkend op originele wijze. Ook uw lamp weet hij vast weer werkend te maken! Lees meer...

Om de volgende open dagen en activiteiten wederom een groot succes te kunnen laten worden, hebben wij jullie hulp hard nodig! Heeft u interesse om bij (evt. de voorbereidingen van) één of meerdere activiteiten uit te helpen? Meld u dan aan als vrijwilliger via deze link! 

Mauritsdag 2022

 

 

OVS-dag 26 juni 2022

 

55 jaar na de sluiting werden de deuren van het voormalige Staatsmijn Maurits terrein weer geopend! Er werd een rondleiding gegeven langs de voormalige loonhal, watertoren en schachtdeksels en in de constructiewerkplaats. Met bijna 500 bezoekers kunnen we zeggen dat dit een geslaagde dag is geweest! Klik hier voor de foto's!

De laatste open dag van 2022 stond in het teken van de OVS (Ondergrondse Vakschool). Speciaal voor kinderen waren er spellen georganiseerd, gebaseerd op die van de OVS. Ondanks het slechte weer was het een geslaagde dag! Voor foto's, klik hier. 

Contact

 


Bij eventuele vragen over o.a. samenwerkingen of informatie, kunt u hier contact met ons opnemen. Wij zijn uiteraard altijd op zoek naar spullen uit de Nederlandse mijnen om onze verzameling mee uit te breiden. Heeft u nog iets liggen? Neem dan contact met ons op en wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen!

Privémuseum D'r Bickel
Stein