Over het museum

In 2017 ben ik begonnen met werken bij Bickels! in de Makado te Beek, met als thema 'de steenkolenmijnen'. Het werken en omringd worden door mijnspullen, wekte zonder dat ik het doorhad steeds meer interesse op voor het mijnverleden. Op school heb ik er namelijk zo goed als niks van meegekregen en heb zelf ook geen familieleden die in de mijnen werkzaam zijn geweest.

Mijn voormalige baas was al enige tijd op zoek naar enkele reclamestukken, om het restaurant hier verder mee aan te kleden. Het is mij uiteindelijk gelukt om een reclamebord van Laura Eierkolen voor hem te vinden, dat nu hangt te schitteren in de zaak. Stiekem vond ik het toen toch erg jammer dat ik het bordje zelf niet kon houden, aangezien ik het bordje zelf ook geweldig vond. 

Steeds meer begon ik erachter te komen wat de mijnen waren, wat zich daar vroeger heeft afgespeeld en hoeveel er eigenlijk te verzamelen is met betrekking tot het mijnverleden. Ik besefte hoe belangrijk het was, en nog steeds is, om dit stuk historie te bewaren en verder te vertellen. Het nalopen van rommelmarkten en Marktplaats begon langzaamaan op gang te komen, net als natuurlijk de zoektocht naar een eigen reclamebordje van Laura Eierkolen! Veel connecties en contacten omtrent het mijnverleden had ik toen nog niet, maar daar kwam al vrij snel verandering in...

Dankzij een tip hoorde ik dat iemand op zoek was naar een nieuw onderkomen voor zijn mijnverzameling. Deze verzameling had Jack Segers jarenlang bij elkaar verzameld. Aangezien hij ziek was geworden, zocht hij iemand die zijn verzameling wilde overnemen. De mijnspullen van Jack waren het begin van mijn steeds verder uitbreidende verzameling en hebben tot op heden een mooie plek gekregen. 

De verzameling bleef zo maar groeien. De eerste mijnwagens werden verzameld en opgeslagen voor later. Net zoals papierwerk, foto's, stutten, lampen, schilderijen, reclameborden en véél meer ander (klein) materieel van de Limburgse steenkolenmijnen. 

In de zomer van 2019 kreeg ik de kans om een groot deel van de verzameling van Nienke van Rijn over te nemen. Deze had zij over een periode van ruim zeven jaar verzameld en naar haar voormalige museum 'De Koempel' in Waarland gebracht. Nadat enkele spullen naar het Nederlands Mijnmuseum en Steenkolenmijn Valkenburg waren gegaan, zijn de overige spullen door mij overgekocht. Dit was gelijk de duurste investering van de verzameling, maar deze was het zeker waard! Dankzij Nienke staan er enkele stukken in mijn verzameling waar geen andere privéverzamelaar in Nederland aan kan tippen. Mede dankzij deze overname is deze verzameling ook de grootste privémijnverzameling van Nederland geworden. 

Natuurlijk is de verzameling niks waard als er niemand van kan genieten en alles in dozen zit. Het werd dus tijd om een locatie te vinden en alles uit te stallen! Het liefste natuurlijk aan huis. 

Na lang zoeken vonden we in begin 2020 onze droomlocatie! We konden er namelijk niet alleen wonen, maar ook een prachtig klein privémuseum maken in de aangelegen loods! De twee jaren die daar op wachtten werden meteen volgepland met verbouwingen aan het huis, de tuin en natuurlijk de loods. Nadat we de loods volledig hadden geïsoleerd, het alarm hadden geïnstalleerd en de plafonds en muren hadden bekleed (ruim 8500 schroeven!), kon het uitpakken en uitstallen van de verzameling eindelijk beginnen! Met de nodige hulp van vrienden, familie en kennissen hebben we het museum in korte tijd klaargestoomd voor de eerste open dag in april 2022. Af is het nog niet, maar het begin en de juiste energie is er zeker al! 


Pascal Claessens,
Juni 2022
Privémuseum D'r Bickel
Stein