Team D'r Bickel

Pascal Claessens 

Binnen mijn familie hebben wij (zover bekend) nooit mijnwerkers gehad. De passie is ontstaan in 2016 toen ik in de horeca ben gaan werken bij Grandcafé Bickels! (Hier is ook de naam van mijn museum ontstaan). Door de verhalen van oud mijnwerkers en omringd te zijn door historische stukken is mijn interesse gaan groeien in het mijnverleden. Ik verdiepte mij hier steeds meer in en langzaamaan verzamelde ik steeds meer herkenbare objecten uit 'de koel'. Door Marktplaats, rommelmarkten en kennissen in die wereld kreeg ik al snel brede connecties door Limburg, België en Duitsland. Over de afgelopen jaren heen is mijn hobby beetje bij beetje uit de hand gelopen en is mijn verzameling flink gegroeid. Hierdoor ontstond het idee om een eigen museum te gaan beginnen. Momenteel ben ik als 26-jarige één van Nederlands jongste mijnverzamelaars en zeker de grootste particulier.

In mijn dagelijkse leven ben ik met iets compleet anders bezig. Ik werk namelijk als Accounting Employee op een Finance-afdeling. Verder ga ik met regelmaat met vrienden weg en gaat de overige tijd op in klussen aan ons eigen huis en museum.

Als u meer wilt weten over het tot stand komen van het museum, kunt u dit hier lezen. 


Donna Pluijmers

Als 25 jarige vrouw des huizes ben ik vanaf het begin van Pascals verzameling meegenomen in het mijnverleden. Aan mijn vaders kant waren er mijnwerkers in de familie, echter heb ik hier helaas nooit iets over meegekregen. Ondanks dat is mijn interesse voor het mijnverleden de afgelopen jaren gegroeid. Zo houd ik mij voornamelijk bezig achter de schermen en met de verdere ontwikkeling van het museum. Denk hierbij aan het mee-organiseren van evenementen en open dagen, het onderhouden van het museum en het vastleggen van onze collectie. Ook houd ik mij samen met Pascal bezig met het beheer van de website en marketing.

In mijn dagelijkse leven werk ik als verpleegkundige op de verloskamers in Heerlen. Samen met Pascal werken wij al zo'n drie jaar aan ons eigen huis in Stein, waarbij ook het museum zich bevindt. Naast het museum ben ik graag creatief bezig en ga ik regelmatig met vriendinnen weg.

Andy Huveneers

Geboren in maart 1975 te Oud Geleen, enkele maanden na de allerlaatste mijnsluiting, ben ik opgegroeid met de mijnverhalen van mijn vader en familie. Mijn vader heeft ondergronds op de Staatsmijn Maurits en Staatsmijn Emma gewerkt. Zijn zus, mijn tante dus, op de pungelwasserij van de Maurits. Dus ben ik met recht een "Maurits kind". Terwijl andere jeugdigen kinderboeken lazen, zat ik met de neus in boeken over de mijnbouw. 

Techniek, vooral elektrotechniek/elektronica en werktuigbouwkunde, heeft mij als kind altijd al geboeid en uiteindelijk heb ik hier ook mijn beroep van kunnen maken. Als Technical Engineer voor een Italiaans bedrijf ben ik verantwoordelijk voor ondersteuning en ontwikkeling van beveiligings- en communicatieproducten. 

In 2016 ben ik verhuisd naar Brunssum, waar ik direct tegenover het oude mijnterrein van de Staatsmijn Hendrik woon (nu AFCENT) en aan de voet van waar ooit het viaduct naar de steenberg stond. 

Mijn interesse in de mijnbouw heeft geleid tot een zeer brede kennis, van apparatuur tot aan de volledige ondergrondse structuur en de aanleg van een steenkolenmijn. Hierbij is ook de verzameling van lampen (benzine-, pot- en petlampen), afbouwhamers en boorhamers ontstaan, waarbij het een geweldige uitdaging is om dit allemaal terug te brengen naar een werkende staat, door middel van reparatie en restauratie.

Dit heeft tevens geleid tot de geweldige samenwerking met Privémuseum D'r Bickel en een steeds verder groeiende vraag van mensen om hun lamp te laten repareren. Vanuit deze vele vragen en reparaties tijdens de opendagen van het museum, is D'r Lampist geboren. Mijn doel is om de materialen die ooit door de koempel zelf zijn vastgehouden in ere te herstellen, het licht weer te laten schijnen en hiermee de geschiedenis en de koempels in ere te houden.

Judith Claessens

Toevallig dezelfde achternaam?! Ik ben de tweelingzus van Pascal en sinds hij met het museum bezig is, heeft dit bij mij steeds meer interesse gewekt in het mijnverleden. Vanuit thuis hebben wij nooit veel meegekregen over de mijnen, doordat wij geen mijnwerkers in de directe familie hadden. Voor het museum ben ik regelmatig te vinden bij het organiseren en plannen, onderhouden van het museum en helpen op de open dagen of op andere evenementen. Geregeld ben ik op deze evenementen te vinden achter het ''koffiekraampje''. Tevens ben ik sinds kort Andy's lampenassistente! 

In mijn dagelijkse leven studeer ik verpleegkunde op Zuyd hogeschool en werk ik in de thuiszorg. Hiernaast ben ik vaak aan het wandelen, sporten en ga ik graag weg met vrienden. Verder help ik mijn broertje ook regelmatig met klussen in het museum!

Privémuseum D'r Bickel
Stein